“6 maanden na de behandeling staan onze planten opvallend groener”
Aan de Schelde in de Denderstreek ligt Schoonaarde, de thuishaven van Planten Bogaert. Het bedrijf van 5 hectare groot ligt langs de Nieuwstraat en concentreert zich vooral op prunussen en coniferen. Afgelopen zomer testte Brecht Bogaert daar Stymbion Sulphur uit op zijn prunussen. “Een geslaagd experiment waar we 6 maanden later nog altijd de vruchten van plukken.”
Meer dan 25 jaar ervaring
25 jaar geleden richtte Geert Bogaert en zijn vrouw Karine planten Bogaert op te Schoonaarde. De eerste hoofdactiviteit was het kweken van coniferen en rozen in pot. Geleidelijk aan werden coniferen en sierheesters in pot toegevoegd aan het assortiment. Sinds 2016 heeft Brecht Bogaert, de zoon van Geert, het bedrijf overgenomen. Nu ligt de focus vooral op verschillende soorten prunussen in potten van 3 à 5 liter. “We exporteren ook veel coniferen die worden gekweekt als containerteelt.”
Stymbion Sulphur is meer dan een biostimulant alleen
Stymbion Sulphur is sinds kort herkend in België en is gebaseerd op Stymbion, een biostimulant. Naast de 20 verschillende soorten aminozuren die worden herkend door de plant is het product verrijkt met zwavel. Zwavel zorgt voor een betere opname van stikstof in de plant en is essentieel voor de vorming van eiwit, aminozuren en enzymen in de plant wat leidt tot een betere groei van de plant. Daarnaast zorgt het laagje zwavel ervoor dat sporen van schimmels zich moeilijk kunnen nestelen in het blad.
Zwavel van bacteriële oorsprong
In tegenstelling tot conventionele zwavel van chemische of minerale oorsprong, is de zwavel in Stymbion Sulphur afkomstig van bacteriën. Daardoor is de chemische structuur afwijkend van andere vormen van zwavel. Door deze soort van kristalstructuur bekomt men een betere dekking van het behandelde deel van de plant. Daardoor helpt het klontervorming te voorkomen en vermindert het de verliezen door drift. Als laatste is de grootte van deze microbiële zwavel ook kleiner wat zich vertaalt in een hogere doeltreffendheid, minder residuen op de plant en een laag milieueffect.
Toegepast net voor de extreme hitte
“Net voor de hitteperiode heb ik vanuit Luc Pauwels nv een staal ontvangen van Stymbion Sulphur. Deze heb ik op mijn prunussen twee maal toegepast aan 3 liter per hectare.” Jammer genoeg steeg kort daarna de buitentemperatuur naar temperaturen van 35°C en meer. “Hierdoor zagen we niet meteen een gevolg van onze bespuiting. De planten stonden onder extreme hittestress en groeiden daardoor niet meer.” Toen de hittestress verdween, herstelden de planten zich opvallend snel volgens Brecht. “Na de hitteperiode zijn onze prunussen mooi doorgegroeid en zagen we opvallend minder ziektedruk. Ook de witte residulaag, die we vaak ervaren met andere zwavelproducten, was met Stymbion Sulphur niet op te merken.” Vandaag, 6 maanden na de behandeling, merkt Brecht vooral op dat zijn planten er gezonder en beter van kleur bijstaan dan andere jaren.
Volgend seizoen vroeger starten met de behandeling
Stymbion Sulphur werd sinds kort goedgekeurd voor gebruik in België. Brecht is ervan overtuigd om het product ook in 2023 in te zetten in zijn boomkwekerij. “Na mijn eerste ervaringen met Stymbion Sulphur ga ik het product voor het eerst gebruiken begin april. Zo bereid ik mijn planten voor op verschillende stressperiodes tijdens de rest van het jaar en zorg ik voor een goede bescherming tegen onder andere sterke uitdrogende noordoostenwind, periode van stress en ziektedruk.” Ook Patricia Cnockaert, teeltadviseur bij Luc Pauwels NV, geeft aan om het product tijdig toe te passen. “De aminozuren in Stymbion Sulphur zijn kant-en-klare bouwstenen voor de planten die ze anders zelf moeten aanmaken. Door het product tijdig op te nemen in het spuitschema en regelmatig toe te passen, bouw je bij je planten een uitstekende bescherming op. Hierdoor zullen ze hun extra energie kunnen nuttigen voor het groeien. We raden telers aan om toch één week voor de stressperiodes te spuiten. “